Dış gebeliğe işaret eden belirtiler nelerdir?
Dış gebelik belirtileri değişkenlik göstermekle birlikte dış gebeliği oluşturan yapının yırtılma sürecine kadar belirti de vermeyebilir. Diğer taraftan, yırtılma söz konusu olduğunda ise hastanın hayati fonksiyonlarında ani değişimlere neden olup cerrahi müdahaleyi gerektirecek şekilde de sonuçlanabilir.
Bu nedenle hasta ile hekim arasındaki diyaloğun etkin olması, hastanın şikayetlerini net ve doğru ifade edebilmesi, muayene, ilgili tetkik ve görüntüleme yöntemlerinin yerinde ve zamanında uygulanması teşhisin ortaya konmasında veya dışlanmasında büyük önem taşır.
“Dış gebelik şüphesi olan hastalar genellikle son adet periyodundan 4-6 hafta sonra karın alt bölgesinde ağrı ve defans(karın kaslarının ağrı ve inflamasyona bağlı gerginliği) ile acile gelir.” diyen Dr Mustafa Cihat Ciğerci dış gebelik belirtilerini hekimim yanımda’daki yazısında şöyle anlattı.
Hastada adetin kesilmesi, mide bulantısı, göğüste hassasiyet ve sık idrara çıkma gibi gebelik bulguları görülür. Vajinal kanama sıklıkla meydana gelir ve genellikle hasta tarafından gecikmiş bir âdet kanaması olarak yanlış algılanabilir (1).
Hekim bimanual pelvik muayene yaparken şiddetli bir ağrı olur, serviksin kapalı olduğunu, rahmin genişlediğinigözlemler.
Bu belirtilerin tümü hastalığa özgü değildir, dolayısıyla karın ağrısı, vajinal kanaması ve adetten kesildiğini fark eden üreme çağındaki her kadın dış gebelik açısından değerlendirilmesi gerekir ve bu şikayetlerle acile gelmiş bir hasta aksi ispat edilene kadar, dış gebeliğin olmadığı tetkiklerle ortaya konmaya çalışılır.
Bu bağlamda hekim, karın ağrısı ile acile gelmiş üreme çağındaki her kadından gebelikten korunma yöntemlerinden yararlanmasına bakmaksızın gebelik testi ister.
Dış gebelikte yırtılma gerçekleşirse, kanama karın içine yayılarak karın zarını irrite eder ve akut karın tablosu dediğimiz ani ve şiddetli alt karın ağrısı, kanamayla birlikte meydana gelen aşırı sıvı kaybı sonucunda tansiyon düşüklüğü, kalp çarpıntısı, ani bilinç kaybı görülür.