İbu-Fort ne için kullanılır?

İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon, ibuprofen etken maddesine sahip ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan şuruptur. Her 5 ml hacminde 200 mg ibuprofen içerir.

ApireksDolvenPedifenBrus gibi ibuprofen içeren diğer ateş düşürücülerin 2 kat konsantre halidir.

Genellikle 6 yaşından büyük çocuklarda tercih edilir. 6 yaşından küçük çocuklarda fazla doz kullanmamak için dikkatli olunuz.

İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon, ibuprofen etken maddesi içerir.

  • Dezavantajı: Parasetamol içeren ateş düşürücü şuruplar kadar güvenli değildir. Yan etki yapma olasılıkları ParolCalpolTylolMinafenMinoset gibi parasetamol içeren ilaçlara nazaran daha yüksektir.
  • AvantajıParolCalpolTylolMinafenMinoset gibi parasetamol içeren ilaçlara nazaran daha etkilidir. Ateş düşürme ve ağrı şikayetlerini azaltma konusunda daha güçlüdür.

Özetle, parasetamol daha güvenli, ibuprofen daha etkilidir.

1. İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon nedir?

İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon, her 5 ml yani her bir ölçeğinde 200 mg ibuprofen içeren 100 ml hacminde ateş düşürücü ve ağrı kesici şuruptur.

İbu-Fort Süspansiyon, etkin maddesi olan ibuprofen, NSAİİ olarak adlandırılan non-steroidantiinflamatuvar (steroid olmayan iltihap giderici) bir ilaç sınıfına aittir.

İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon içerisindeki etken madde olan ibuprofen:

  • Ağrı kesicidir. Beyne giden ağrı sinyallerinin etkisini azaltarak daha az ağrı hissedilmesini sağlar.
  • Ateş düşürücüdür. Beyinde vücut sıcaklığını düzenleyen maddelerin salgılanmasını etkileyerek, vücut ısısının düşmesini sağlar.

2. İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon ne için kullanılır?

  • Romatizmal ağrılar; çocukluk çağı romatizmal eklem hastalığı (juvenil artrit) belirtilerinin tedavisi
  • Kas iskelet sistemi ağrıları; hafif ve orta derecede ağrıyı hafifletmek için
  • Adet sancıları
  • Ateşin düşürülmesinde
  • baş ağrısı, kas ağrısı, kulak ağrısı, diş ağrısı gibi ağrı durumlarında
  • soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıkların belirtilerinin hafifletilmesinde

3. Yüksek ateş nedir?

İnsanlar için ortalama normal vücut ısısı 37-37,5 derecedir. Çocuklarda ise bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için vücut sıcaklığı daha kolay yükselebilir ve 38 hatta 38,5 derece gibi ölçümler normal kabul edilebilir.

Çocukta 38 derece ve daha üzeri ateş görülmesi halinde ateş düşürücü verilebilir.

Ateş bir hastalık değildir. Hastalıklara işaret eden bir bulgudur. Birçok hastalıkta ateş yükselebilir. Ateş çoğu kez basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun bulgusu iken bazen menenjit gibi ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir. 

3.1. Çocukların ateşi neden çıkar/yükselir?

Ateş, hastalık durumunda, vücudun kontrolünde vücut ısısını arttırarak mikropların ölmesini sağlayan doğal bir mekanizmadır.

Bebeklerde dahil olmak üzere insan vücudu 39 derece gibi yüksek bir vücut ateşine mikroplardan daha dayanıklıdır. Vücut sıcaklığı yükseldikçe mikroplar ölürken vücudumuz hayatta kalmayı başarır. Ancak ateş çok yükseldiğinde ya da uzun süre yüksek seyrettiğinde kontrolden çıkmaması ve çocuğun zarar görmemesi için ateş düşürücülerle müdahale edilmelidir.

Yüksek ateşin devam etmesi ve çocuğun başka hastalık bulgularının da olması halinde ateşe sebep olan problemin bulunması gerekir.

2 yaşından küçük bebeklerde yüksek ateş, önemli bir hastalığın habercisi olabileceğinden, 2 yaşından küçük yüksek ateşli bebek mutlaka bir uzman doktora danışılmalıdır. 

  • Doktor önerisi olmadan 2 yaşından küçük bebeklerde ateş düşürücü kullanmayınız.
  • Doktor önerisi olmadan 6 yaşından küçük çocuklarda ibuprofen etken maddesi içeren ilaçlar kullanmayınız.

3.2. Ateş ölçümü nasıl yapılmalıdır?

Klasik ateş düşürücüler: 0 – 5 yaş için: Klasik ateş düşürücülerle en doğru sonucu makattan ateş ölçümü verir. Kulak ve koltuk altından da ölçümleme yapılabilir. 5 yaş sonrası: Ateş ölçümü ağızdan yapılabilir.

Yeni nesil lazerli ateş ölçerler ateş ölçme işlemini oldukça kolaylaştırmıştır. Bebekli her ailenin ateş ölçer bulundurması önemlidir.

4. İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon nasıl kullanılır?

İlaç şişesini homojen bir görüntü oluşana kadar (yaklaşık 10 saniye) iyice çalkalayın.

Doktorunuz başka bir şekilde önermedikçe, aşağıdaki tabloda çocuğunuzun kilosuna ve yaşına uygun dozda ilaç kullanabilirsiniz.

İbu-Fort kutu içeriğinden çıkan enjektör (şırınga) kullanın. Çay kaşığı, tatlı kaşığı benzeri ölçüm hesaplamaları çocuğunuza zarar verebilir.

İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyonun olağan günlük dozu bölünmüş dozlar halinde vücut ağırlığı başına 20-30mg/kg’dır.

6 yaşından büyük çocuklarda günlük İbu-Fort kullanım dozları:

Yaş aralığıOrtalama vücut ağırlığıAteş <39.2 ºC ise Her defasında kaç ml? (Enjektör)Ateş >39.2 ºC ise Her defasında kaç ml? (Enjektör)Günde kaç defa?
2 – 6 yaş>7 kg ise1 ml2 ml2 veya 3
6 yaş18-22 kg2.5 ml5 ml3 veya 4
7 – 10 yaş22-26 kg3 ml6 ml3 veya 4
11 – 12 yaş30-34 kg4 ml8 ml3 veya 4
  • Doz ayarlamasını ilacın kutusundan çıkan enjektör pipet ile yapabilirsiniz.
  • İbu-Fort ateş düşürücüyü çocuğun biliyorsanız kilosuna göre kullanın, kilosunu bilmiyorsanız yaşına göre kullanın.
  • Doktorunuz önermedikçe, günde 4 defadan fazla İbu-Fort Kullanmayın.
  • 12 yaşından büyüklerde İbu-Fort kullanmak isterseniz günde 3 veya 4 defada toplam en fazla 1800mg (45ml) ibuprofen alabilirler.
  • Parasetamol içeren şuruplar daha güvenlidir.

Jüvenil romatoid artrit gibi ağrılı hastalıklarda (çocuk ve ergenlerde ortaya çıkan özel bir romatizmal eklem hastalığı) bu dozlar doktor reçetesiyle 2 katına çıkabilir.

4.1. İbu-Fort 200 mg/5 ml Süspansiyon kullanımı ve doz aşımı:

  • Unutulan dozları dengelemek için çift doz ilaç vermeyiniz.
  • Kullanmanız gerekenden fazla ilaç kullandıysanız hekiminize veya eczacınıza danışınız.
  • Çocuğunuza yanlışlıkla fazla ilaç verilmesi tehlikeli olabilir. Fazla ilaç etkileri belirgin olmayabilir, ancak ciddi olabilir ve tedavi gerekebilir.

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...