Keto diyetinde patlamış mısır yiyebilir miyim?

Ketojenik diyet, karbonhidrat alımınızı önemli ölçüde azaltmanızı ve karbonhidrat yerine yağ tüketmenizi önerir. Peki patlamış mısır bu önerinin neresinde?

Ketojenik diyete bakış

Ketojenik diyet, ketozis olarak bilinen metabolik bir duruma yol açar. Vücudunuzda karbonhidrat olmadığında enerji için yağın parçalanmasından elde edilen keton isminde ürünler kullanılır (1). 

Ketojenik diyet, epilepsili çocukların, epilepsi nöbetlerini kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için de yaygın olarak kullanılır (2).

Ketojenik diyet, kilo vermek isteyenler için de sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca, karbonhidrat alımı azaldığı için tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri kontrolü sağlamaya yardımcı olur ve insülin duyarlılığı gelişir (1, 3).

Ketozis için, yani karbonhidrat olmadığı için vücudun yağ yakmak zorunda kalması için, genellikle günde 50 gramdan daha az karbonhidrat tüketilmelidir. Bazı insanların ketozis için 50 gramdan da az karbonhidrat tüketmesi gerekebilir (1).

Bir yiyecek porsiyonunda karbonhidrat sınırı, toplam karbonhidrat miktarından lif miktarının çıkarılmasıyla hesaplanan net karbonhidratları ifade eder. Çünkü lif karbonhidrat olmasına rağmen sindirim sisteminden emilmez, dışkıyla atılır. Bu nedenle lif içeriği yüksek besinlerin karbonhidrat sınırları düşüktür.

Ketojenik diyette patlamış mısır yiyebilir misin?

Günlük karbonhidrat sınırınıza bağlı değişebilmekle birlikte, patlamış mısır keto diyetinde tüketilebilir.

Isınan hava ile patlatılmış mısırın bir porsiyonu (3 bardak, 24 gram) 4 gram lif ve 18 gram karbonhidrat içerir. 4 gram bağırsaklardan emilmeyecek karbonhidrat olan lifi toplam 18 gramdan çıkardığımızda 14 gram lif dışı karbonhidrat kalır.

Görüldüğü üzere 14 gramlık karbonhidrat ile yağsız patlatılmış mısır günlük 50 gram karbonhidrat sınırı ile uygulanan ketojenik diyete kolayca sığar.

Ancak patlamış mısır yerken kendiniz tutamayabilir ve çok tüketip karbonhidrat sınırınızı aşabilirsiniz. Bu nedenle, yiyeceğiniz kadar mısırı evinizde az zeytinyağı ile kendiniz patlatabilirsiniz. Böylece duracağınız yeri öncesinde belirlemiş olursunuz.

Ancak, 3 bardak (24 gram) patlamış mısır porsiyonu günlük karbonhidrat sınırının büyük bir bölümünü kaplar. Bu nedenle eğer ketojenik diyet yaparken patlamış mısır yemek isterseniz o gün diğer tüm büyük karbonhidrat alımlarını sınırlamanız gerekir.

Ekmek, cips, tatlılar ve diğer rafine şekerlerle hazırlanmış besinler karbonhidrat bakımından zengindir ve çok az veya hiç lif içermez. Öte yandan, patlamış mısır ve diğer kepekli tahıllar daha fazla lif ve daha az net karbonhidrat içerir.

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...