Kötü ağız kokusu için evde neler yapabilirim?
Ağız kokusunun oluşumunda mikroorganizmalar rol oynar. Mikroorganizmaların ürettiği sülfür gibi gazlar ağızda kötü kokuya neden olur (1).
Ağız kokusunun sebebi her zaman sadece ağız kaynaklı değildir. Metabolik rahatsızlıklar veya psikolojik rahatsızlıklar da ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
Ağız kokusuna sebep olan sorunun kaynağını bilmeden ağız kokusunu tamamen düzeltmek mümkün değildir. Bununla birlikte;
- Diş eti iltihabı olması ihtimaline karşın günlük ağız hijyen kurallarına uymak gerekir. Günde 1 kere gece yatmadan önce tuzlu suyla gargara yapılabilir.
- Mide ya da bağırsak problemlerinin ağız kokusuna sebep olma ihtimaline karşın probiyotik içeren turşu, yoğurt ya da kefir gibi besinler tüketerek diyetinizde düzenlemeler yapabilirsiniz (2).
- Ağız kuruluğu için xylitol (ksilitol) içeren sakızlar kullanmakla beraber bol su tüketilebilir. Bol su içmek tek başına ağız kuruluğunu düzeltmez. Fakat ağız içerisinin kuru kalmamasını sağlamak adına düzenli su içilmesi faydalı olur. Fazla su içmek idrarı arttırabilir (3).
- Toplumumuzda karanfil tomurcuklarının geçici olarak ağız kokusunu geçirdiği üzerine inanış hakimdir. Çok uzun süreli ve çok sık ağızda tutmamakla beraber yemek sonrası kısa süreli kullanılabilir.
- Sirke, limon suyu, karbonatlı su gibi fazla asidik ya da bazik içeceklerin tüketilmesi ya da bunlarla gargara yapılması doğru değildir. Ağız florasını bozmakla beraber diş minelerinde aşınmaya ve sonucunda yaygın hassasiyete sebep olabilir.
Tip 5 Ağız kokusu nedir?
Tüm bu sebeplerin dışında; kişinin kendisinden başka kimsenin hissetmediği ağız kokusu Tip 5 Ağız Kokusu olarak adlandırılır. Tedavisinde tıbbi destek, psikolojik yardım alınmalıdır (1).