Kulak kiri (buşon) belirtileri nelerdir?
Dış kulak yolundan serumen isminde bir salgı üretilir. Serumen, dış ortamdan kulağa giren toz, yabancı cisim, ve mikroplar gibi sağlığa zararlı etkenleri tutarak bunların kulak zarına ulaşmasını engeller ve kulak zarına zarar vermesini engeller.
İşte bu salgının kuruması ile oluşan ve zamanla kendiliğinden de atılabilen yapıya halk arasında kulak kiri tıpta ise buşon denilmektedir.
Aslında bilinenin aksine buşon bir kir değildir! Kulağın kendini mikrop ve toz gibi zararlı şeylerden koruduğu doğal bir savunma mekanizmasıdır.
Yine yanlış uygulanan bir durum ise insanların bu kiri kulak çubuğu ya da temizleme mumu ile almaya çalışmasıdır. Bu temizleme esnasında kulağın doğal savunması olan serumende alınmış olur ve kulak dış ortama karşı savunmasız bırakılır. Bir çok kişide ayrıca bu durum kulak kaşıntısına sebep olur. En korkulanı ise bilinçsizce yapılan bu temizliğin kulak zarı yada dış kulak yolunu tahrip etmesidir.
Kulak kiri belirtileri nelerdir?
Buşonun normalden fazla şekilde dış kulakta birikmesi yada atılamaması bazı belirtilere yol açar.
- Kulak ağrısı
- Kulakta dolgunluk hissi
- Kulak tıkanıklığı veya işitme kaybı
- Kulakta çınlama ya da uğultu
- Kulaktan koku gelmesi
- Kulağın kaşınması
- Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi
- Kuru öksürük
Hasta gündüz ve gece kulakta işitme kabiliyetinin değiştiğini tarif edebilir. Bu durum kulak kirinin sıcak ortamda yumuşamasından soğuk ortamda ise sertleşmesinden kaynaklanmaktadır. Kulak kiri sertleştikçe ses dalgalarına daha fazla engel olarak işitme performansını düşürebilir.
Ayrıca hastalar banyoda su kaçması ile kirin yumuşaması yada su alarak şişmesinden dolayı farklı belirtiler gösterebilir.