Mide Koruyucu PANTPAS Yan Etkileri Neler?

PANTPAS mide koruyucu olarak bilinen PPİ ilaçlardan biridir. PANTPAS muadili bazı ilaçlar şöyledir: Panthec, Pantpas, Ulsepan, Pandev, Panto, Protonex, Pulcet, Panref, Panocer ve Protinum … Peki, mide koruyucu PANTPAS yan etkileri neler?

PANTPAS, midedeki asit miktarını azaltan ve bu özelliği sayesinde reflü hastalığı, gastrit, mide ülseri, mide yanması ve mide ekşimesi gibi durumların tedavisinde kullanılabilen bir ilaçtır.

Mide asidi üretimini engelleyerek ve azaltarak, hasar görmüş özofagus veya mide dokusunun iyileşmesi için zaman kazandırır. Genellikle sabahları bir tane kullanılır. Aç kullanıldığında mide yanması şikayetlerini azaltma konusunda daha etkili olabilir.

PANTPAS Yan etkileri

Pantpas kullananların çoğunda hiç yan etki gelişmez. Pantpas kullanımına bağlı bir yan etki gelişirse genellikle hafiftir ve bu ilacı kullanmayı bıraktığınızda genellikle bu yan etkiler kendiliğinden kaybolur.

Sık görülen PANTPAS yan etkileri

Sık görülen yan etkiler, 100 kişiden 1’inde görülebilir.

  • baş ağrısı
  • ishal veya bulantı/kusma
  • karın ağrısı
  • kabızlık
  • gaz çıkarma
  • karın ağrısı

Sizi rahatsız eden herhangi bir yan etki yaşarsanız, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Olası ciddi yan etkiler

Ciddi yan etkiler yaklaşık 1000 kişiden 1’inde görülür. Aşağıdaki durumlarda hemen bir doktora başvurun:

  • Kollarınız, yanaklarınız ve burnunuz gibi vücudunuzun güneşe maruz kalan kısımlarında kırmızı deri döküntüsü ile birlikte eklem ağrısı – bunlar subakut kutanöz lupus eritematozus adı verilen nadir bir durumun belirtileri olabilir. Uzun zamandır Pantpas kullanıyor olsanız bile bu yan etki görülebilir.
  • Ciltte sarama, idrar renginin koyulaşması ve halsizlik – bunlar karaciğer problemlerinin belirtileri olabilir.

Pantpas’a bağlı gelişen yan etkilerle nasıl başa çıkılır?

Neler yapılabilir?

Baş ağrısı: İyi dinlenip bol miktarda sıvı içtiğinizden emin olun. Çok fazla alkol içmeyin. Eczacınızdan bir ağrı kesici önermesini isteyin. Baş ağrısı genellikle Pantpas kullanmanın ilk haftasından sonra kaybolur. Bir haftadan uzun süren veya şiddetli olan başarısı konusunda doktorunuza danışın.

Mide bulantısı: Pantpas kullanırken acılı, ekşi, tuzlu veya baharatlardan zengin besinler tüketmemek kendinizi daha çabuk iyi hissetmenize yardımcı olur.

İshal veya bulantı/kusma: Sıvı kaybına bağlı gelişebilecek dehidratasyonu önlemek için sık aralarla bol su için. Normalden daha az işemek, normalden daha koyu renkte işemek ve normalden daha kötü kokulu işemek idrarın konsantre olduğuna ve vücutta suyun azaldığına yani dehidratasyona işaret eder. Bir eczacı veya doktora danışmadan ishali veya kusmayı tedavi etmek için başka ilaçlar kullanmayın.

Mide ağrısı: Dinlenmeye ve rahatlamaya çalışın. Daha az miktarda ama daha sık yemek yemek ve yerken yavaş olmak acele etmemek mide ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilir. Karnınıza bir ısı yastığı veya kapalı sıcak su şişesi koymak da yardımcı olabilir. Çok acı çekiyorsanız, eczacınızla veya doktorunuzla konuşun.

Kabızlık: Taze meyve, sebze ve tahıllar gibi diyetinize daha fazla lif katmaya çalışın. Her gün birkaç bardak su veya alkolsüz sıvı içmeye çalışın. Yapabiliyorsanız, hafif bir egzersiz yapmak da yardımcı olabilir. Kabızlık devam ederse müshil kullanmak güvenlidir. Genellikle, laktuloz en iyisidir, ancak önce bir eczacıya veya doktora danışın.

Gaz çıkarmak: Mercimek, bezelye, fasulye ve soğan gibi gaz çıkarmaya neden olan yiyeceklerden uzak durun. Ayrıca daha küçük ve daha sık öğünler yemek, acele etmeden yavaşça yiyip içmek ve düzenli egzersiz yapmak gaz çıkarma şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Simetikon gibi eczaneden temin edebileceğiniz bazı ilaçlar da gaz çıkarma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...