Peptik ülser neden ve nasıl olur?
Midenizde veya ince bağırsağın üst kısmında açık yaralar varsa karın ağrısına neden olur ve buna peptik ülseriniz olduğuna işaret eder.
Mide içerisindeki salgılanan HCL besinleri sindirmemizi sağlar. Mide duvarında, mide duvarının zarar görmemesini sağlayan mukus tabakası vardır. Mide asitlerinin sindirim sistemini koruyan mukus (mide duvarı üzerindeki mukus/sümük) kesintiye uğrarsa mide içerisindeki asidik yapı doğrudan mide duvarına ulaşabilir.
Söz konusu mukus bir verniğin ahşabı, boyanın metali koruduğu gibi korur. Verniğin olmadığı ahşap bölgelerinin, boyanın olmadığı metal bölgelerinin çürüdüğü gibi midenin koruyucu mukusunun olmadığı bölgelerinin de midenin asidik yapısıyla tahriş olması, kanaması, ağrıya sebep olması kaçınılmazdır.
Bu duruma peptik ülser denir. Peptik ülseri erken aşamada hiçbir belirtiye neden olmayabilir veya peptik ülser nedeniyle rahatsızlık veya yanma hissi hissedebilirsiniz. Peptik ülserler iç kanamaya neden olabilir, bu da bazen hastanede kan nakli yapmanız gerektiği anlamına gelebilir.
Mide ülseri, midede gastrik ülser ve ince bağırsaklarda duodenal ülser olmak üzere iki çeşittir.
Sindirim sistemi suları mide duvarlarına veya ince bağırsaklara zarar verdiğinde ülserler oluşur. Mukus tabakası çok incelirse veya mideniz çok fazla asit yaparsa, bağırsaklarınız onu hisseder.
1. Bakteriler
Helicobacter pylori (H. pylori) ismindeki bakteri ülsere neden olur ve çoğumuz zaten bu bakteriyi taşıyoruz. Ancak bu bakteriyi taşıyan hereste ülser oluşmayabilir. H. pylori ile enfekte olmuş çoğu kişi ülser alamaz. Ancak bazılarında asit miktarını artırabilir, koruyucu mukus katmanını parçalayabilir ve sindirim sistemini tahriş edebilir. Uzmanlar, H. pylori enfeksiyonunun nasıl yayıldığından emin değil. Öpüşme gibi insandan insana yakın temas yoluyla geçebileceğini düşünüyorlar. Ayrıca kirli yiyeceklerden ve sudan da alabilirsiniz.
2. Bazı ağrı kesici ilaçlar
Sık sık ve uzun süre ağrı kesici ilaçlar kullanıyorsanız, peptik ülser hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Örneğin; aspirin, ibuprofen veya naproksen uzun süre ve çok fazla kullanıldığında ülsere neden olabilir.
NSAID’ler vücudunuzun, midenizin iç duvarlarını ve ince bağırsağı mide asidinden korumanıza yardımcı olan bir kimyasal yapmasını engeller. Asetaminofen gibi diğer ağrı kesiciler de peptik ülserlere yol açmaz.
3. Diğer etkenler
Sigara içmek ve alkol almak da ülser olma olasılığını artırabilir. Stres yapmak ve çok fazla baharatlı yemek yemek, uzmanların bir zamanlar düşündüğü gibi ülserlere neden olmaz. Ancak ülserleri tedavi etmeyi daha da zorlaştırabilir.
1 Response
[…] yutulmayan, mideye ve kan dolaşımına neredeyse hiç geçmeyen ilaçlardır. Midede yanma veya peptik ülser gibi yan etkilere neden olmaları […]