Tetanozun belirtileri nelerdir? Kaç tip tetanoz vardır? Semptomlar ne zaman başlar?
Dr. İbrahim Altundağ, 28 Soruda “Tetanoz” Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz adlı makalesinde tetanozun belirtilerini, tetanoz tiplerini ve tetanoz semptomlarını anlattı.
Tetanoz semptomları temastan sonra ortalama 7 ile 10 gün sonra başlar. Ancak bu süre farklılık gösterebilir ve en geniş aralıkları ile 4 gün ile 3 hafta arasında semptomlar başlar diyebiliriz. Bazı vakalarda semptomların başlaması aylar sürebilir.
Tetanoz 4 farklı şekilde seyredebilir:
- Generalize Tetanoz
- Lokal Tetanoz
- Sefalik Tetanoz
- Neonatal Tetanoz
1- Generalize Tetanoz
Tetanozun kramplarla karakterize bir hastalık olduğunu söylemiştik. Kasların etkilenme sırası: Çiğneme – Yüz – Boyun – Sırt – Karın –Diyafram kası – Gırtlak (Larenks) kasları şeklindedir.
Adından da anlaşılacağı gibi generalize tetanozda tüm vücut kasları yaygın olarak etkilenir. Diğer tipler arasında en sık görülenidir.Klinik seyrinde;
İlk olarak hastada halsizlik, baş ağrısı, yara yerinde ağrı ile başlar. Ardından hastada İLK OLARAK ÇİĞNEME KASLARI etkilenmekle beraber sırasıyla tüm vücut kaslarında yaygın tutulum olur. Hastanın çene köşesinde yer alan ‘masseter’ isimli kası kasılır ve ağzını kapatamaz(trismus*). Bundan dolayı hastada çiğneme ve yutma güçlüğü başlar.
Ardından yüz kasları etkilenir ve kasılmadan dolayı hasta sanki sırıtıyormuş gibi görünür. (risus sardonicus**)
Ense ve sırt kasları kasılmasıyla vücut yay şeklini alır.Hasta normal vücut görünümünü koruyamaz.
Hastada klinik olarak en önemli olan ve hastayı ölüme götürecek kas tutulumu solunum kaslarının tutulmasıdır. Solunum kaslarının etkilendiği hastalarda tıbbi bakım alamazsa kısa süre içerisinde ölüm kaçınılmaz olacaktır.
* Trismus: Çene kaslarının kasılması sonucu ağzını kapatamama.
** Risus sardonicus: Tetanozda yüz kaslarının kasılması sonucu yalancı gülümseme-sırıtma hali
2- Lokal Tetanoz
Tetanozun vücuda girdiği yerdeki kasların spazmı ile karakterizedir. Sürekli devam eden orta dereceli kramp mevcuttur. Birkaç ay sonra geçer.
Neden bu tip tetanoz ilerleyen zamanda geçiyor da diğerleri ilerleyip ölüme neden oluyor?
Çünkü lokalize tetanozda hastada tetanozun salgıladığı toksin olan tetanospazmine karşı tam olmayan(kısmi) bir bağışıklık durumu mevcuttur. Başlangıçtaki halsizlik, baş ağrısı gibi semptomlar generalize tetanozdaki gibidir.
Lokal tetanozda anti-toksin verilmedikçe bağışıklık sağlanamayacaktır.
3- Sefalik tetanoz
Sefalik: Baş ile ilgili
Kafa travmaları ya da kulak enfeksiyonları sonrasında görülür.
Kafa sinirlerinin uyardığı kaslarda meydana gelen tetanoz çeşididir. Bundan dolayı hastada yüz sinirinde zayıflık,felç, yutma güçlüğü görülür. Klinik gidişi kötüdür.
3- Neonatal Tetanoz
Yenidoğanlarda görülen tetanoz çeşididir. Doğum sonrasında hijyene ve asepsi kurallarına dikkat edilmeden yapılan kordon kesileri sonucunda görülür. Ayrıca annenin tetanoza karşı bağışıklığının olmaması da neonatal tetanoz görülmesinde etkili olmaktadır.
Doğum sonrası ilk 2 hafta içinde görülür. Bebekte emme güçlüğü, kas spazmları, yutma ve solunum güçlüğü görülür. 10 günden küçük bebeklerde ölüm riski yüksektir.
Ayrıca tetanoz seyrinde kişide şu semptomlar görülebilir;
- Kanlı dışkılama
- İshal
- Ateş
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Terleme
- Çarpıntı