Tip 2 Diyabet Komplikasyonları

Yeni başlayan tip 2 diyabette genellikle rahatsızlık verici bir durum hissedilmez hatta bu hastalar genellikle tip 2 diyabet olduklarının farkında bile olmazlar. Ancak, diyabet (şeker hastalığı), kalp, kan damarları, sinirler, gözler ve böbrekler dahil olmak üzere birçok ana organı etkiler. Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak ise bu komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Her ne kadar şeker hastalığının komplikasyonları uzun süre içinde yavaş yavaş gelişse de hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

Diyabetin neden olabileceği komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

  • Kalp ve kan damarı hastalığı: Diyabet, kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon ve kan damarlarının daralması (ateroskleroz) riskini önemli ölçüde artırır.
  • Sinir hasarı (nöropati): Fazla şeker, genellikle ayak parmaklarında veya parmakların uçlarında başlayan ve yavaş yavaş yukarı doğru yayılan karıncalanma, uyuşma, yanma veya ağrıya neden olabilir. Yüksek şekerden etkilenen uzuvlardaki tüm hisleri zamanla kaybedebilirsiniz. Ayrıca diyabet, sindirim sistemini kontrol eden sinirlerde hasara neden olabilir. Bulantı, kusma, ishal veya kabızlık ile ilgili sorunlara yol açabilir. Erkeklerde, erektil disfonksiyona (sertleşme bozukluğu, cinsel iktidarsızlık) neden olabilir.
  • Böbrek hasarı: Diyabet bazen böbrek yetmezliğine veya geri dönüşümsüz son dönem böbrek hastalığına yol açabilir. Bu durumda hastanın diyalize veya böbrek nakline ihtiyacı olabilir.
  • Göz hasarı: Diyabet, katarakt ve glokom gibi ciddi göz hastalıklarının riskini artırır. Gözün görmeyi sağlayan bölgesi olan retinanın kan damarlarına zarar verebilir körlüğe neden olabilir.
  • İyileşme süresinin kısalması: Diyabet hastalığı, küçük yaralar ve basit kesilerin iyileşme hızları dahil olmak üzere birçok hastalıkta vücudun daha yavaş iyileşmesine neden olur. Hatta diyabet hastalarının ayak parmaklarında, ayaklarında ve hatta bacaklarında ciddi yaralar oluşabilir. İyileşme ihtimali kalmamış yaralı bölgelerin amputasyonu (cerrahi olarak kesilip çıkarılması) gerekebilir.
  • İşitme bozukluğu: İşitme sorunları diyabetli kişilerde daha yaygındır.
  • Cilt rahatsızlıkları: Diyabet hastalarında bakterilerin veya mantarların neden olduğu cilt hastalıklarına daha sık rastlanır. Diyabet hastalarının ciltlerinde, bakterilerin veya mantarların neden olduğu hastalıklar daha zor iyileşir.
  • Uyku apnesi: Obstrüktif uyku apnesi, tip 2 diyabetli kişilerde daha yaygındır. Bunun nedeni obezite olabilir. Çünkü, obezite hem uyku apne sendromuna hem de tip 2 diyabete neden olan bir durumdur. Uyku apnesini tedavi etmek kan basıncınızı düşürebilir ve kendinizi daha dinlenmiş hissetmenizi sağlayabilir, ancak kan şekeri seviyesini iyileştirmeye yardımcı olup olmadığına dair kesin kanıt yoktur.
  • Alzheimer hastalığı: Tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı riskini artırıyor gibi görünüyor, ancak bunun nedeni henüz bilinmiyor. Bilinen, “kan şekeri kontrolünüz ne kadar kötü olursa, alzheimer hastası olma riskiniz de o kadar büyük” olduğudur.

Kaynak: https://hekimimyanimda.com/etiket/tip-2-diyabet/

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...