Deksalgin Jel

Deksalgin Jel, ketoprofen içeren jel formunda bir ilaçtır. İlaç özelliklerini bir non-steroidal anti-inflamatuar ilaç olan ketoprofenden alır. Ketoprofen ağrı kesici ve antienflamatuar (iltihapla savaşan) özellikleri olan bir ilaçtır. Kas eklem ağrılarında ve artrit tedavisinde tercih edilebilmektedir.

Deksalgin Jel, 1 g jel’de 12,5 mg ketoprofen içeren bir ağrı kesici ve iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçtır. Ketoprofen jel, eklemlerde ve kaslarda ağrı hissini ve inflamasyonu (iltihaplanma) azaltan bir ilaçtır.

Deksalgin Jeli cildinize uyguladığınızda, yalnızca sürdüğünüz alanda etkisini gösterir.

Deksalgin Jel, aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

  • Kaslarda ve bağlarda burkulma, incinme ve gerilmeler
  • Bel ağrıları
  • Eklem iltihabı ile görülen romatizmal hastalık (romatoid artrit)
  • Dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit)
  • Omurlar arası eklemlerin sertleşmesi ve hareket yeteneğinin azalması ile karakterize romatizmal bir hastalık (Ankilozan spondilit)
  • Eklem çevresindeki yumuşak dokunun iltihabi hastalıkları (bursit ve tendinit)

Ketoprofen, steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaçtır (NSAİİ). Vücutta iltihaplanma ve ağrıya neden olan hormonları azaltarak çalışır.

Ketoprofen içeren Deksalgin Jel ilacının yan etkiye neden olma riski düşüktür. Çünkü bu jel formundaki ilaç mideye girmez ve kana çok az geçerler.

Kimler Deksalgin Jel kullanabilir, kimler kullanamaz?

Deksalgin, yutulmadığı ve kana geçmediği için yan etki yapma riski düşüktür. Kısa süreli kas-eklem ağrısı olan hemen herkes Deksalgin Jeli cilt üzerine uygulayarak kullanabilir.

Ancak geniş cilt alanına, uzun süreli veya fazla kullanımı çeşitli yan etkilere neden olabilir. Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizde varsa Deksalgin Jel kullanmadan önce bir doktora danışın.

  • Uzun süre veya bol miktarda kullanmanız gerekiyorsa
  • Ketoprofen veya diğer NSAİİ ilaçlara karşı alerjiniz varsa
  • NSAİİ aldıktan sonra astım (hırıltılı solunum), burun akıntısı, deride şişme (anjiyoödem) veya kızarıklık belirtileriniz oluştuysa

Deksalgin Jel nasıl ve ne zaman kullanılır?

  • İlaç uygulayacağınız cilt bölgesini temizleyin.
  • Deksalgin Jel tüpünü yavaşça sıkın.
  • Jeli ağrılı veya şişmiş cilt bölgesinin üzerine ince bir tabaka halinde ve emilimine yardım etmek için hafifçe sürün. Daha sonra ellerinizi yıkayın.

Ağrı ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak, genellikle günde 1 ila 3 kez kullanılır. Daha fazla bilgi için ilacın kutusundan çıkan broşürü okuyun veya eczacınızla görüşün.

İlacınızı düzenli aralıklarla kullanın. Örneğin, doktorunuz günde üç kez reçete ederse, her dozu sekiz saat arayla uygulayın.

Doktorunuz ağrınızın ve diğer belirtilerinizin şiddetine ve cinsine göre ilacın dozunu belirleyecektir. Doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.

Yanlışlıkla çok fazla jel kullanırsanız, size herhangi bir zarar vermesi olası değildir. Ancak çok fazla jel kullanırsanız ve herhangi bir yan etki yaşarsanız, hemen doktorunuza danışın.

Gebelik ve emzirme

Deksalgin Jel, ketoprofen içerir. Ketoprofen gebelerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak bu durum ketoprofen etken maddesinin sistemik kan dolaşımına geçtiği durumlarda mümkündür. Bu nedenle ketoprofen içeren haplar, tabletler, şuruplar ve efervesan tabletler gebelerde önerilmezken doktorunuzun gerekli gördüğü hallerde jel formunda ketoprofen kullanılabilir.

hamilelik

Eğer gebeyseniz, gebe kalmak için çabalıyorsanız veya emziriyorsanız Deksalgin Jel kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Gebeliğin üçüncü trimesterinde ketoprofen kullanımının fetüste kalp rahatsızlığı riskini artırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle gebeliğin 30. haftasından itibaren hamilelik sırasında ketoprofen kullanmaktan kaçının.

emzirme

Emziriyorsanız, genellikle ketoprofen kullanmanız tavsiye edilmez.

Ketoprofenin (Deksalgin Jel içindeki etken madde) anne sütünden geçtiği gösterilmiştir. Ketoprofen, anne sütü emen çocukta yan etkilere neden olabilir. Ancak bunun mümkün olabilmesi için ketoprofenin önce sizin kanınıza geçmesi gerekir. Oysa jeller kana düşük miktarda geçerler ve uygulandıkları bölgede etkilidirler.

Yine de emziriyorsanız doktorunuza mutlaka danışın. Emzirmeyi bırakıp bırakmayacağınıza veya Deksalgin Jel kullanmayı bırakıp bırakmayacağınıza karar vermeniz gerekebilir.

Başka bir NSAİİ olan ibuprofen içeren jeller emziren kadınlarda daha güvenlidir.

Yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi Deksalgin Jelde bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir.

Cilt üzerine uygulanan ve ketoprofen içeren bu ilaç aşağıdaki yan etkilere neden olabilir:

  • jel uygulanan cilt bölgesinde kızarıklık gelişmesi
  • güneş ışığına normalden daha duyarlı olmak
  • egzema (cildin kuruması veya tahriş olması)
  • dermatit (cildin iltihaplanması veya kaşınması)

Bunlar Deksalgin Jel’in neden olabileceği tüm yan etkiler değildir. Diğer tüm yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın.


Kaynak:

  1. https://hekimimyanimda.com/klinik/ilac/deksalgin/
  2. https://hekimimyanimda.com/klinik/ilac/non-steroidal-antienflamatuar-ilaclar/
  3. https://hekimimyanimda.com/klinik/ilac/ketoprofen/

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...