Gebelik Hazırlıkları: 2. Folik Asit Alın
Demek hamile kalmaya hazırlanıyorsunuz. Tebrikler! Bir bebek sahibi olmaya karar vermek, hayattaki önemli kilometre taşlarından biridir. Peki vücudunuz hamileliğe hazır mı? Gebeliğe sistematik şekilde hazırlanabilmeniz için adım adım yapılacaklar listesi hazırladık.
İÇİNDEKİLER:
Folik asit (folat), merkezi sinir sistemi gelişiminde önemli role sahiptir. Gebeliğin erken döneminde gelişebilecek nöral tüp kusurlarını önlemek için fazladan folik asit ihtiyacınız olabilir (1).
Nöral tüp defektleri; omurga (spina bifida), kafatası ve beynin (anensefali) doğumsal kusurlarıdır. Bunlar, hamileliğin ilk ayında, gebelik başladıktan sonra 21-28. günlerde, nöral tüpün üst veya alt ucunun kapanamamasından kaynaklanır.
Folik asit düşük yapma olasılığını azaltmaktadır. Gebeliğin özellikle ilk haftalarında ihtiyaç duyulduğu için ve gebeliğin başladığını ilk haftalarda farketmenin zor olmasından dolayı, gebelik başlamadan önce folik asit takviyesi olmakta fayda vardır. Anne adayları, gebelik başlamadan önce folik asit takviyesi alarak folik asit depolarını doldurmalıdır.
Genel olarak, gebelik başlamadan önceki 4 ay ve gebeliğin ilk 4 ayı olmak üzere 8 ay folik asit takviyesi alınması önerilmektedir.
GÜNDE EN AZ 400 İLA 800 MİKROGRAM FOLİK ASİT ALDIĞINIZDAN EMİN OLUN (1).
Reçetesiz satılan pek çok doğum öncesi multivitamini zaten bu ihtiyacı karşılayacak kadar folik asit içerir. Kullandığınız multivitaminin ne kadar folik asit içerdiğini kontrol edin.
Aile hekiminiz veya kadın doğum uzmanınız size daha yüksek dozda folik asit reçete edebilir. Örneğin; epilepsi hastalığı olan ve öyküsünde nöral tüp defektli bebek doğurmuş olan kadınların günlük 1200 mikrogram folik asit almaları ve tüm gebelik boyunca almaya devam etmeleri önerilir.
Folik asit; özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyve ve meyve suları, kuruyemiş, fasulye, bezelye, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri, et, kümes hayvanları ve tahıllar dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur. Ispanak, karaciğer, kuşkonmaz ve brüksel lahanası en yüksek folik asit seviyesine sahip yiyecekler arasındadır.
Folik asit, bebeklerin nöral tüp efektleri ile doğmalarına çözüm olabilmektedir.
Folik asit eksikliği olan kadınlarda(2):
- Nöral tüp defektleri olan bebek doğurma riski artmıştır
- Doğan bebeğin doğum ağırlığı düşük olabilir
- Folik asit düzeyi yetersiz anne erken doğum yapabilir
- Folik asit eksikliği olan anne karnındaki bebeğin fetal büyüme geriliği olabilir
Detaylar ve kaynak için bakınız: Gebeliğe Hazırlık Rehberi