Gebelik Hazırlıkları: 4. İyi Beslenin

Demek hamile kalmaya hazırlanıyorsunuz. Tebrikler! Bir bebek sahibi olmaya karar vermek, hayattaki önemli kilometre taşlarından biridir. Peki vücudunuz hamileliğe hazır mı? Gebeliğe sistematik şekilde hazırlanabilmeniz için adım adım yapılacaklar listesi hazırladık.

Eğer anne olmaya ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirmeye karar verdiyseniz sağlıklı beslenmek ve bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyacağı besinleri depolamak akıllıcadır. İhtiyaç duyduğunuz birçok vitamin ve minerali sağlıklı ve dengeli beslenerek de alabilirsiniz.

İşlenmiş hazır gıdalar yerine gerçek meyvelerin ve sebzelerin tadını çıkarın. Bütçeniz izin veriyorsa, toksinlere maruz kalmanızı sınırlandırmak için diyetinize daha fazla organik meyve ve sebze eklemek isteyebilirsiniz.

Beslenme alışkanlıklarınızın içinden doymuş yağ içeren gıdaları çıkartmanız ve bunun yerine lif içeriği yüksek besinleri tercih etmenizde fayda vardır. Bu sayede kolesterol seviyeniz düşerken aynı zamanda hipertansiyon riski de azalacaktır.

Bazı sağlıklı besinler:

  • Kırmızı et, tavuk eti, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık: B vitamini, protein, demir ve çinko kaynağıdır.
  • Süt, yoğurt, peynir ve süt ürünleri: protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminlerin kaynağıdır.
  • Balık, ceviz ve ıspanak: Omega 3 kaynağıdır.
  • Meyveler: A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır.
  • Sebzeler: A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve magnezyum gibi minerallerin kaynağıdır. Yağı düşük ve lif oranı yüksektir.

Kadınlarda adet dönemindeki kan kayıplarına bağlı olarak demir eksikliği sık görülmektedir. Et, kuru üzüm, erik, fasulye, soya, ıspanak ve buğday demir içeriği zengin besinlerdir. C vitamini içeren besinler (turunçgiller, patates ve karnıbahar) bağırsaklardan kanımıza demir emilimini artırır (1).

Hamilelik ve emzirme döneminde alınan omega-3, bebeğinizin zekasını ve göz sağlığını iyileştirebilir. (234) Gebe kalmadan önce de omega-3 almaya başlayabilirsiniz.

İnsan vücudunun trilyondan fazla hücresi virüs ile enfekte olmaktan besin yetersizliğine maruz kalmaya kadar birçok tehdit ile karşı karşıyadır. Hücreleri tehdit eden bir başka durum ise serbest radikallerdir. Antioksidanlar, hücrelerinize zarar verebilecek kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize eden moleküllerdir. Özellikle meyvelerde, sebzelerde ve diğer bitki bazlı gıdalarda bol miktarda antioksidan bulunur.

Hamilelik sırasında hangi yiyeceklerden uzak durulmalı? Hamile kadınların, diğer sağlıklı yetişkinlere göre kontamine gıdalardan listeria’ya yakalanma olasılığı 10 kat daha fazladır. (5) Pastörize edildiklerinden emin olmak için en sevdiğiniz yiyeceklerin etiketlerini okuyun.

Detaylar ve kaynak için bakınız: Gebeliğe Hazırlık Rehberi

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...