Gebelik Hazırlıkları: 8. Aile Hekiminizi Ziyaret Edin
Düzenli yapılan takipler, hastalığın bariz belirtileri başlamadan hastalığı tespit edebilmeyi ve rahatsızlık şiddetlenmeden tedavi olabilmeyi sağlar.
Sizin ve eşinizin kan guruplarınıza göre olası kan uyuşmazlığı riskleri hakkında bilgi alın.
Aile hekiminiz, olası hastalık belirtilerinize, hastalık geçmişinize, daha önce yapılan tahlillere ve muayene durumunuza göre çeşitli tahliller isteyebilir veya önerilerde bulunabilir.
Hekiminiz siz gebe kalmadan önce şu testleri yapmak isteyebilir:
- Kolesterol; lipit profili testi ile yüksek kolesterol araştırılır.
- Şeker; açlık ve tokluk kan şekerleri ile HbA1C testi tip 2 diyabet araştırılır.
- Tiroid; TSH ve T4 testleri ile tiroid hormon bozuklukları araştırılır.
- Kan demiri, ferritin, hemotokrit ve hemoglobin; bu testler demir eksikliği anemisi başta olmak üzere kansızlık nedenlerini araştırır.
- Bazı vitaminler; B12 vitamini ve D vitamini gibi
gibi değerleri görmek için kan tahlili isteyebilir. Test sonuçlarınıza göre ek testlerin yapılması gerekebilir veya aile hekiminiz sizi uzman doktora yönlendirebilir.
Rahatsızlıklarınızı ve endişelerinizi hiç çekinmeden hekiminizle paylaşın.
Ülkemizde aşılar her ne kadar düzenli olarak yapılsa da, yine de eğer eksik aşınız (tetanoz, su çiçeği, kızamıkçık vb.) var ise aşılarınızı tamamlayın. Aşılar hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Örneğin, kızamıkçık aşısı yaptırmayanların, gebelikte kızamıkçık hastası olduğu takdirde, anne karnındaki bebeğe ciddi hasar verme olasılıkları yüksektir.
Özellikle daha ileri yaştaki anne adayları kanser taramalarını yaptırmış olmalıdır. Aile hekiminize, Mamografi testi ve Pap Smear Testi( Rahim ağzı kanserine ilişkin yapılacak belirleyici test) hakkında danışın.
Detaylar ve kaynak için bakınız: Gebeliğe Hazırlık Rehberi