Lansor mide koruyucu nasıl ve ne zaman kullanılır?

Lansor mide koruyucu, mide asidini azaltan ve böylece reflü hastalığı, gastrit, peptik ülser, mide yanması gibi durumların tedavisinde kullanılabilen bir ilaçtır (1).

Mide asidi üretimini engelleyerek ve azaltarak, mide asidinin daha fazla zarar vermesini engeller. Böylece hasar görmüş özofagus veya mide dokusunun iyileşmesi için zaman kazandırır. Genellikle sabahları bir tane kullanılır. Aç kullanıldığında mide yanması şikayetlerini azaltma konusunda daha etkili olabilir (1).

Lansor, lansoprazol etkin maddesi içeren mide koruyucu olarak bilinen reçeteli veya reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilinen kapsüller içeren kutulu bir ilaçtır.

Lansor Kapsül Nasıl Kullanılır?

Genellikle sabahları bir tane kullanılır. Sabah açken almak en iyisidir.

Günde iki kez lansor kapsül kullanmanız önerilirse, sabah 1 doz kahvaltıdan önce ve akşam 1 doz akşam yemeğinden önce kullanabilirsiniz.

Lansor kapsülü yemeklerden 30 dk. önce, bir bardak su ile alın. Kapsülleri çiğnemeyin.

Lansor kapsülün aç alınması önerilir. Yemeklerle birlikte veya tokken lansor kapsül almak ilacın emilmesini ve etki gücünü azaltabilir.

Lansor’u her gün aynı saatte almaya özen gösterin.

Lansoprazol ilacımı almayı unutursam ne olur?

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Günde 1 kez lansor alıyorsanız

Lansor ilacınızı mümkün olduğu kadar 24 saatlik ara ile her gün aynı saatte kullanmaya gayret edin. Eğer bir kerelik ilacınızı unutursanız:

Lansor ilacımı almayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa zamanda kullanmayı unuttuğunuz dozu alın.

Ancak rutin lansor kullandığınız saatin üzerinden 12 saatten fazla zaman geçtiyse, diğer bir ifade ile bir sonraki lansor kullanmanız gereken ilaç vaktine 12 saatten az zaman kaldıysa bir kerelik kullanmayı unuttuğunuz dozu (lansor dozunu) atlayın.

Günde 2 kez lansor alıyorsanız

Lansor ilacınızı mümkün olduğu kadar 12 saatlik ara ile her gün aynı saatlerde kullanmaya gayret edin. Eğer bir kerelik ilacınızı unutursanız:

Lansoprazol ilacımı almayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa zamanda kullanmayı unuttuğunuz dozu alın.

Ancak rutin lansor kullandığınız saatin üzerinden 8 saatten fazla zaman geçtiyse, diğer bir ifade ile bir sonraki lansor kullanmanız gereken ilaç vaktine 4 saatten az zaman kaldıysa bir kerelik kullanmayı unuttuğunuz dozu (lansor dozunu) atlayın.

Lansoprazol nedir?

Lansoprazol, midenin ürettiği asit miktarını azaltan Proton pompa inhibitor (PPİ) türü bir ilaçtır. Hazımsızlık, mide ekşimesi, mide yanması ve gastroözofageal-reflü hastalığı (GÖRH) için kullanılabilir. Lansoprazol ayrıca mide ülserlerini önlemek ve tedavi etmek için kullanılabilir.

H. Pylori bakterisinin neden olduğu mide enfeksiyonunun tedavisinde de kullanılabilir.

Lansoprazol, pankreas veya bağırsakta Zollinger-Ellison sendromu adı verilen bir tümörün neden olduğu nadir bir hastalık için de kullanılabilmektedir.

Kimler lansor kullanmamalı?

Aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz lansor kapsül kullanmadan önce doktorunuza danışın (23):

  • Geçmişte lansor veya diğer ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterdiyseniz
  • karaciğeriniz ile ilgili herhangi bir rahatsızlığınız var ise lansor vücuttan tam olarak atılamayabilir. Böyle bir durumda doz ayarlaması yapmak gerekebilir.
  • B12 vitamini eksikliği: Uzun süre (yıllarca) Lansor kullanmak B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.
  • Osteoporoz (kemik erimesi): Uzun süre (yıllarca) Lansor kullananlarda kırık riski artabilir. Osteoporoz hastalarında kemik kırılması riski daha da yüksektir.
  • Magnezyum eksikliği: Uzun süre (aylarca) Lansor kullanmak magnezyum eksikliğine neden olabilir. Magnezyum eksikliği olan kişilerde magnezyum takviyesi gerekebilir.
  • Yakın tarihte endoskopi yaptıracaksanız: Endoskopi yaptırmak için randevu aldıysanız, endoskopik işleminizden birkaç hafta önce lansor kullanmayı bırakıp bırakmayacağınızı doktorunuza danışın.

Tedavisi Nedir?

TedavisiNedir.com web sitemiz içerdiği bilgileri profesyonel yabancı sağlık stelerinden ya da gerçek Türk doktorların kaleminden almaktadır. TedavisiNedir.com genel sağlık bilgilerinden bahseder ve kişisel sağlık durumunuzla ilgili sorumluluk almaz.

You may also like...